Bijles Elst
Het gaat er niet om of je de beste bent. Het gaat er om of je beter bent dan gisteren.

Blog


Inhoudsopgave

15.05.2017

Tip van de week: Hoe voorkom je uitstelgedrag?

Je kent het wel: je moet eigenlijk nodig aan de slag, maar eerst nog even Facebook checken. Nog even snel Instagram. Oh, wacht, eerst even een kop thee met je moeder drinken. Tja, alweer een uur voorbij… Nu echt aan de slag! 

Het wordt ook moeilijker om aan de slag te gaan als je veel huiswerk hebt of als je veel stof hebt om te leren. En hoe vaker je het uitstelt, hoe negatiever je zelfbeeld wordt. Uiteindelijk kun je immers niet meer genieten van je vrije tijd, omdat je eigenlijk moet studeren! 

1. Maak een planning
Ik heb het al zo vaak gezegd: maak een planning! Je krijgt veel meer overzicht en rust in je hoofd. Maar het is ook makkelijk: je kunt een planning altijd aanpassen wanneer iets niet lukt.

2. Smoesjes aanpakken
Waarschijnlijk heb je het nog niet door, maar gebruik je vaak dezelfde smoesjes om je huiswerk uit te stellen. Schrijf ze eens op en bekijk dan of het echt waar is. Is er echt veel te weinig tijd over om nog iets gedaan te krijgen? Of kun je toch alvast een deel doen? Dan ben je er maar vanaf. 

3. Zelfbeloning
Ook hier heb ik al eens eerder een blog over geschreven: Beloon jezelf! 
Door jezelf te belonen houd je een positief gevoel over aan je inspanningen die je hebt geleverd voor het studeren. En dat stimuleert op zijn beurt weer om de volgende keer aan de slag te gaan!

Bijles Elst - 07:36 @ Tip van de week, Leerlingen | Een opmerking toevoegen